Hoogbegaafd: De weg van gave naar talent.

Hoe ziet dé weg van gave naar talent eruit? Er is geen kort en simpel antwoord op deze vraag. En is er wel één weg die naar talent leidt? Deze weg kan recht, krom, hobbelig of met enorme bergen en dalen zijn. Voor sommigen is deze weg wellicht een afdaling waarbij je eigenlijk niet eens meer hoeft te trappen om snel te komen daar waar je wilt zijn, misschien ga je zo hard dat je plots vol in de ankers moet vanwege overstekend wild. Waar de een deze weg fietsend neemt, bewandeld de ander zijn weg. Je weg beklimmen zal voor een aantal mensen niet vreemd in de oren klinken. Soms ben je lekker aan het wandelen en sta je opeens voor een splitsing of kruispunt. En nu? Is jouw pad al uitgestippeld of leg jij jouw pad zelf aan (met een beetje hulp)?

Mijn weg is, denk ik, oneindig. Laten we de filosofische gesprekken over wel of geen en wat voor leven na de dood voor een ander moment bewaren. Ik begeef mij ergens op mijn weg van gave naar talent. Ik ben geboren met een gave en naarmate ik verder kom op mijn weg ben ik dichter bij mijn talent volgens Gagné. Ik heb wat hobbels genomen op mijn weg en ik ben ook wat kuilen, zeg maar gerust een sinkhole, tegengekomen. Het voelde voor mij zelden alsof ik wind mee had, al ervoer ik dit slechts als een gegeven. En nu, nu ik zoveel te weten ben gekomen over mijzelf en ik heb geleerd hoe ik in elkaar zit en weet wat ik nodig heb, begin ik een licht briesje in mijn rug te voelen. Het is een briesje wat sterker wordt en overgaat in een zachte wind die aanzwelt. Ik ben vastberaden om deze aanzwellende wind, die mij vooruit duwt, te gebruiken om de mensen op mijn pad mee te nemen op weg naar talent. Let’s go!

2 gedachten over “Hoogbegaafd: De weg van gave naar talent.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *